OPINIE – Op de kleuterschool leren de meeste kinderen hoe ze zich netjes moeten gedragen. Ze leren zich te houden aan regels als: behandel anderen zoals ze je zelf behandeld zou willen worden, pest niet, en wees aardig tegen anderen.
De handelsagenda van Trump, die afgelopen week werd onthuld, overtreedt al deze principes.
Behandel anderen zoals je zelf behandeld zou willen worden
Het Witte Huis stelt keer op keer dat de Verenigde Staten – het rijkste land ter wereld met het sterkste leger op de planeet – oneerlijk worden behandeld. Trump wil nu dat de Verenigde Staten de regels van de Wereldhandelsorganisatie (WHO) kunnen negeren, als dat beter uitkomt. “De Amerikanen vallen onder de Amerikaanse wet, niet onder beslissingen van de WHO”, staat er in zijn beleidsagenda.
Dan DiMicco, een topadviseur van Trump, stelt tegen Business Insider dat de WHO simpelweg “niet voor ons werkt”. Politici van allerlei pluimage hebben de WHO eerder bekritiseerd, maar het team van Trump gaat wel erg ver. Het plan noemt de WHO-regels een ‘uitdaging’ en zet vraagtekens bij een overeenkomst uit 1994 waarin de VS heeft toegezegd zich aan de regels te houden.
Nu de VS het WHO-akkoord in twijfel trekt, staan alle afspraken op het spel. Als dit verdrag wordt opgezegd, is de WHO machteloos en kan de VS zich net zo goed helemaal terugtrekken.
"Als we ons terugtrekken, dan zeggen we tariefafspraken over importen en exporten op. Dat zou willen zeggen dat de tarieven omhoog zouden schieten", aldus Lee Branstetter, een econoom en handelsspecialist aan de particuliere universiteit Carnegie Mellon. "Voor Amerikaanse bedrijven wordt het dan veel aantrekkelijker om hun productie naar andere WHO-lidstaten te verhuizen."
In het beleidsstuk van de regering Trump over de WHO krijgen andere landen ook de oproep om Amerikaanse regels over te nemen. Ook wordt gesteld dat ze represailles kunnen verwachten als ze maatregelen nemen die "schade aan de binnenlandse industrie veroorzaken [in de VS, red]" .
Opmerkelijk, want dergelijke regels bestaan al en worden ondersteund door de WHO.
Dus wat wil Trump nu? Respecteren we de WHO, of niet? Op de kleuterschool leer je dat als je zelf iets nalaat, je ook niet kunt verwachten dat anderen het wel doen.
Niet pesten
De VS willen ook markten openbreken die drempels hebben opgeworpen voor Amerikaanse goederen. Het is niet duidelijk hoe Trump dat precies wil doen, buiten dat er wordt gesteld dat het "tijd is voor een agressievere aanpak" inclusief "represailles voor landen die hun markten niet open willen stellen".
Dat wordt een handelsoorlog genoemd - of wat in de kleuterschool pesten wordt genoemd. Het werkt waarschijnlijk ook niet.
"Wat er zal gebeuren als Boeing geen vliegtuigen kan verkopen?", stelt Branstetter. "Dat zou een enorme tik betekenen voor de Amerikaanse industrie die de meeste potentie heeft.
En ja, ze kunnen terugslaan. Kijk alleen al wat China importeert uit de Verenigde Staten:
Wees aardig tegen tegen anderen
Een ander belangrijk onderdeel van de handelsagenda is het opzeggen van internationale verdragen, zoals NAFTA. In plaats daarvan wil Trump bilaterale afspraken maken. Branstetter stelt tegen Business Insider dat het tientallen jaren kan duren voordat dergelijke deals zijn gesloten.
Om het nog erger te maken, maakt het opzeggen van dergelijke verdragen de VS onbetrouwbaar. Het is niet erg aantrekkelijk om een afspraak te maken met iemand die zo'n afspraak later weer opzegt.
Trump kijkt bovendien extra scherp naar landen waarmee de VS een handelstekort hebben, zoals Zuid-Korea en China. Maar een handelstekort zegt niets over hoe gezond een economie is, schreef The Wall Street Journal eerder al. De Verenigde Staten had tijdens de grote depressie in de jaren 1930 een handelsoverschot, maar we weten hoe sterk de economie toen was.
Toch zijn adviseurs van Trump, zoals Peter Navarro en Steve Bannon, geobsedeerd door deze nutteloze statistieken. Ze zijn zelfs een aanleiding om agressief te doen tegen andere landen, terwijl dat helemaal niet nodig is. Dat wordt extra duidelijk in de handelsagenda.